Üretim Prosesi

Üretim Prosesi

01
Pancar analiz

Pancar Analizi

Şeker fabrikasına doğrudan çiftçi tarafından üretilen, tarlalardan toplanan ve fabrikaya sevk edilen pancar, fabrika sahasında bulunan kantarlarda tartılır. Toprak firesi, pancarın şeker oranı (polar) tespit edilir ve meydandaki pancar silolarına boşaltım için yönlendirilir. Analiz esnasında çiftçi gözlemcileri de istediği zaman tesisimizde gözetim yapmaktadır. Çıkan analiz sonuçları anlık olarak çitçilerin görebileceği şekilde ekranlara yansıtılmaktadır.

02
Meydan Tesisleri

Meydan Tesisleri

Pancarın Boşaltılması Ve Silolaması Fabrikaya gelen pancar 2 şekilde boşaltılır. a) Otomatik (mekanik) boşaltma ile b) Basınçlı su ile Karayolu ile fabrikaya gelen pancar, kamyonun hidrolik sistemle kaldırılan bir platformda belli bir eğime getirilmesi ile boşaltılarak transportlar aracılığıyla silolara sevk edilir. Bu sistemde pancardaki toprak ayılır toprağın fabrikaya girmesi önlenmiş olur. Fabrikaya gelen pancarın bir kısmı da basınçlı su ile yüzdürme kanallarına boşaltılır. Kanal üzerinde bulunan taş ve ot tutucular ile pancar ile birlikte gelen taş ve otlar ayrıştırılır.  

Pancar Yıkama Makinesi

Taşından, kumundan, toprağından kısmen ayrılan pancar; döner kollu yıkama teknesinde 10-15 dakika döndürülerek yıkanır. Pancar yıkama makinesinde yıkama görevini, hareketli bir mile bağlı olarak dönen aktarıcı, karıştırıcı ve atıcı kollar yerine getirir. Aktarıcı kollar pancarın makine içinde karıştırıcı kollara doğru ilerlemesini sağlar. Karıştırıcı kollar pancarın makine içinde hareketini sağlayarak, çamur ve yabancı maddelerden temizlenmesini, atıcı kollar ise yıkanmış pancarın çıkış helezonuna atılmasını sağlar. Yıkama teknesinin tabanındaki süzgeçten toprak, kum, kuyruk ve taşlar ayrılır. Yıkama işlemi ön yıkama, esas yıkama ve durulamadan ibarettir. Yıkmadan çıkan kirli su brükner denilen büyük dinlendirme havuzuna gönderilir. Çamur çöktürülerek havuzun üst tarafından ayrılan su tekrar pancar yüzdürmede kullanılır.

03
Ham Fabrika

Ham Fabrika

Kıyım makinelerinde Pancar teknolojik değerlere uygun olarak kıyılır. Kıyma işlemi sırasında pancar hücre dokusu bozulmamalıdır. Pancar kıyım makineleri yatay silindirik şekildedir bu silindir içerisinde bulunan bıçak grupları vasıtasıyla pancar patates cipsi şeklinde kıyılır. Pancar bıçaklarında kıyılan pancar kıyımları nakil bandında sürekli otomatik kantarda tartılarak haşlama teknesine verilir.

Haşlama Teknesi

Haşlama teknesi kule difüzöründen çekilen sirkülasyon şerbeti ile kıyımların karıştırıldığı silindirik bir kazandır. Burada amaç hem ısıtıcıdan geçirilen sirkülasyon şerbeti ile kıyımları ısıtarak difüzör kule ortasında sıcaklığını optimal difüzyon sıcaklığı olan 70-72 Cº ye getirmek ve pancarın hücrelerini denatüre ederek şeker çıkışını sağlamak, hem de şerbetle karıştırarak difüzöre pompalanabilir hale getirmektir. Haşlama teknesine verilen şerbetin bir kısmı kıyım giriş tarafındaki alın süzgecinden ham şerbet olarak çekilir şerbet arıtım istasyonuna gönderilir.

Kule Difüzörü

Kule difüzörü yaklaşık 16 m yüksekliğinde çapı kapasiteye göre 3,30 m ile 5,20 m arasında değişen dikey silindirik bir kazandır. Kazan içinde kıyım taşıyıcı kollar vardır. Haşlama teknesinde pancar kıyımları şerbetle karıştırılarak difüzyon kulesinin alt süzgecinin hemen üzerine basılır. Şekerin ters akım prensibine göre su ile ekstraksiyonu burada gerçekleşir. Difüzyonun orta kısmındaki sıcaklığı 70-72 Cº civarındadır. pH sı 5,8 altına düşmemelidir. Difüzyona su ve prese suyu üst kısımdan verilir. Difüzyonun içinde yatayla 300 lik açı yapan kanatlar taşıyan mil vardır. Dönen kanatlar vasıtasıyla kıyımlar kulenin altından tepesine doğru, ham şerbet ise kulenin alt kısmına doğru ilerler. Kulenin üstünden şekeri alınmış yaş pancar posası (küspe) çıkar helezon vasıtasıyla küspe preselerine gönderilir. Küspe preselerde sıkılarak satışa gönderilir. Kıyımlar düfüzyonu yaklaşık 60-75 dakikada terk eder. Difüzörün alt ve yan süzgeçlerinden alınan sirkülasyon şerbeti haşlama teknesine verilir.

Birinci Kireçleme

Birinci Kireçlemede amaç, ham şerbetteki şeker dışı maddeleri, kademeli olarak pH 11’e getirerek çöktürmektir. Difüzyondan alınan şerbetin kuru maddesi %12-17 şeker yüzdesi 11-15 ve arılığı yaklaşık 84-89 civarındadır. I. Kireçleme altı bölmeli, U kesitinde tabandan biraz yüksekte olan levhalarla bölünmüştür. Bu levhaların üst kısmında hareket edebilir kanatlar mevcuttur. Bu levhalarla bölümler arasındaki şerbet geçiş hızı arttırılıp azaltılabilir. Tekneyi baştan başa kateden bir mil ve üzerinde her bölmeye ait kanatlar vardır. Teknenin bir ucundan ham şerbet verilerek bölmeden bölmeye ilerlerken, diğer ucundan alttan verilen kireç sütü [Ca(OH)2] sabit kanatların altından ters istikamette ilerleyerek ham şerbete karışır. I. Kireçelme pancara göre %0,2 CaO kapsar ve kireçleme süresi 20 dakika, sıcaklığı 65 Cº, son bölmenin pH sı ise 11 civarındadır. I.Kireçlemenin 3.bölmesine çökmeyi hızlandırıcı bir miktar (pancara göre %20) I.Karbonatlama çamuru(geri çamur) verilir. Kireçlemenin son bölmesinden alınan kireçli ham şerbet ısıtıcılara gönderilir.

İkinci Kireçleme

Birinci kireçleme sonunda şeker dışı maddeler pıhtılaşmış ve süzülmeye hazır hale gelmiştir. Birinci kireçlemeden ısıtıcılara gönderilen şerbetin sıcaklığı 86-88 Cº çıkarılır. Isıtıcı dönüşü 2. Kireçleme teknesine gelir. p.g.% CaO miktarı 1.2, pH sı 12 üzerine çıkacak şekilde kireç sütü verilir. 2. Kireçlemenin süresi ise 10-15 dakikadır. II. Kireçlemede amaç şerbet içindeki invert şekeri parçalamak ve bakteri faaliyetini durdurmaktır.

Birinci Karbonatlama

II. Kireçlemeden geçen kireçli ham şerbet 80-82 Cº de I.Karbonatlamaya gelir. Karbonatlama kazanı silindirik bir kuleye benzemekte olup, ters akım prensibine göre çalışmaktadır. Kireçlenmiş şerbet üstten, karbondioksit gazı ise alt kısımdan verilir. Çökme işlemi tamamlanmış şerbet karbonatlama kazanının alt kısmından alınır. Karbonatlama için gerekli olan CO2 gazı kireç ocağından kirecin yanması ile elde edilir. I.Karbonatlamaya pH sı 12 olarak gelen kireçli şerbet I.Karbonatlamayı 10,8-11,2 arasındaki pH da terk eder. I.Karbonatlama çamurlu şerbeti dekantöre gönderilir.

IMG_2264


Dekantör

Dekantörler yoğunluk farkıyla çamur parçacıklarının dibe çökmesine göre çalışır Dekantörün üstünde berrak şerbet altında çamur birikir. Dekantör çamuru pompa vasıtasıyla pres filtrelere veya döner filtrelere gönderilerek şerbet çamurundan ayrılır. Dekantörün üstündeki berrak şerbet I.GP filtrelerine pompa ile basılır ve süzülür, süzülen bu iki şerbet ısıtıcılara gitmeden birleştirilir. Isıtıcılara gönderilir.

İkinci Karbonatlama

Isıtıcılarda 94-96 Cº ye kadar ısıtılan şerbet II.Karbonatlamaya basılır. Filtre edilen I. Karbonatlama şerbeti, içindeki kalan kireci de alabilmek için II. karbonatlamaya tabi tutulur. II. Karbonatlama kazanı I. Karbonatlama kazanı gibi çalışır. Sıcaklık 92-95 Cº civarındadır, 2. Karbonatlamadan çıkan şerbet reaksiyon tankına alınır. Reaksiyon tankından 2.GP filtrelerine gönderilerek süzülür. Süzmüş bu şerbet sulu şerbet tankına gönderilir. Sulu şerbetin kuru maddesi %14-17 arasındadır. Rengi açık sarı ve berraktır.

Buharlaştırıcılar

Sulu şerbetin koyulaştırıldığı istasyondur. 1. Kademe Buharlaştırma aparatına yüksek basınçlı kazanlardan elde edilen buharın türbin ünitesine gönderilerek elektrik enerjisi elde edildikten sonra türbinden çıkan retür buharı gelir. Bu buhar sayesinde şerbet içerisinde ki su buharlaştırılmaya başlanır Buharlaştırma aparatları buhar kamarası, şerbet kamarası ve şerbet buharı kamarasından ibarettir. Şerbet buharlaştırıcıya alttan girer, buhar kamarası içinden geçen boruların dışındaki ısıtma buharının etkisiyle buharlaşarak yükselir ve ısıtma kamarasının tam ortasındaki sirkülasyon borusundan tekrar aşağı inerek diğer buharlaştırıcıya geçer. Brüde olarak adlandırılan şerbet buharı ise, aparatın üstünden alınır ve diğer buharlaştırıcının buhar kamarasına verilir. Beş kademeli buharlaştırıcıların beşinci buharlaştırıcısı üstten kondensere bağlıdır. Böylece tüm buharlaştırıcılarda kademeli olarak basınç düşürülmüş ve şerbetin kaynaması kolaylaştırılmış , buharlaştırıcılardaki yüksek sıcaklık nedeniyle sakaroz parçalanması önlenmiş olur.

5. Buharlaştırıcıdan alınan şerbete koyu şerbet denir. Koyu şerbetin kuru maddesi 60-65, arılığı sulu şerbetten bir birim daha fazla, koyu sarı ile açık kahverengi arası, renkli, viskoz bir şeker çözeltisidir. Koyu şerbet pişirime elverişli hale geldiği için artık rafineriye gönderilir.  

Slayt_56
04
Rafineri

Rafineri

Rafineride ilk işlem %60-65 kuru maddeli koyu şerbetin süzülmesidir. Bu işlem için yeni tip hayward filtreler kullanılmaktadır. Basınçlı filtre silindirik şekilde 12 elemanlıdır. Elemanların dış kısmında filtre bezi bulunmaktadır şerbet filtre bezlerinin içine girerek süzülüp dışarı çıkmaktadır. süzülmüş şerbet eritme teknesine gönderilir.

Standart Eritme Teknesi

Filtrelerden gelen şerbet orta şeker santrifüjlerinden gelen orta şeker ve afine santrifüjden gelen afine şeker ile karıştırılarak standart şurup elde edilir.

Şeker Pişirimi

Kristalizasyon işlemi; vakum altında çalışan ve bir buhar kamarası aracılığıyla ısıtılan, dikey silindir kazanlarda yapılır. Kazanların ısıtma yüzeyleri 250 m², çapları 4,2 metre ve 50 ton lapa üretimi yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Pişirim aparatı şu ana kısımlardan oluşur. 1. Şurup kamarası 2. Buhar kamarası 3. Mekanik karıştırıcı Pişirim başlangıcında önce buhar kamarasının üstüne kadar pişirim için gerekli standart şurup çekilir ve buharlaştırılarak aşırı doygun hale gelinceye kadar koyulaştırılır. Aşırı doygun şuruba maya hazırlama ünitesinden gelen maya verilerek kristal taneleri oluşturulur ve koyulaştırmaya devam edilerek bu taneler büyütülür. Pişirim süresince lapa sürekli karıştırılır. Lapanın kuru maddesi % 92-94 e gelince pişirime son verilip, aparatın alt kapağı açılarak lapa refrijerantlara alınır. Kristal lapa pişirimi için 3. buharlaştırıcının şerbet buharı kullanılır. Pişirim aparatları vakum altında çalıştırılarak kaynama noktası düşürülür. Aparatlarda ki vakum cihazlarından çıkan brüdenin (şerbet buharı) kondenser denilen cihazlarda soğuk su ile yoğunlaştırılması ve vakum pompaları ile elde edilir. Pişirim otomasyonu olan fabrikalarımızda bütün bu işlemler seviye ve kuru madde parametrelerine tabi olarak bilgisayar destekli otomasyon sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Kristal şeker kesikli santrifüjleri.

Şurup ve Kristal tanelerinden oluşan kristal lapa içindeki sakaroz kristallerinin ayrılması işlemi santrifüjlerde yapılır. Santrifüj üstten bir motorla çevrilen etrafı delikli levhayla kaplı silindirik yapıya sahiptir. Lapa santrifüjlendiğinde kristaller silindirin içinde kalırken şurup dışındaki gövdeye savrulur ve buradan depoya gönderilir. Şurubu ayrılan şeker kristalleri su ve buhar püskürtülerek yıkanır ve kurutma ünitesine gönderilir.

Şekerin Kurutulması Ve Ambalajlanması

Kristal Santrifüjlerden çıkan şeker kurutma ünitesine nakledilir. Kurutma ünitesinde sıcak hava ile kurutulan şeker soğutularak kristal şeker eleklerine gönderilir . elendikten sonra şeker bunkerine alınır. Artık kristal şeker elde edilmiş olup, ambalajlama işlemine hazırdır. Bunkerin alt kısmında hassas kantarda tartılır, 50 kg lık polipropilen torbalara konarak ambara sevk edilir ve ambardan satışa sunulur.

Orta Şeker Lapa Pişirimi

Bu kısımda kristal santrifüjlerinden elde edilen şuruplar ile pişirim yapılır. Kristal lapa pişiriminde olduğu gibi vakum altında pişirim yapılır. Kiristal şeker pişiriminde ki işlemler aynen burada da uygulanır. Orta lapa pişirimi için 4. buharlaştırıcının şerbet buharı kullanılır. Pişirim sonucunda elde edilen ürüne orta şeker lapası denilir. Pişirim sonucu orta şeker lapası refrijeranta alınır. pişirim süresi kristal şeker pişiriminden 1-1,5 saat daha uzundur.

Orta şeker sürekli santrifüjleri

Sürekli çalışan bu santrifüjlere gelen orta şeker lapasında ki şeker ve şurup birbirinden ayrılır. Ayrılan orta şeker standart eritme teknesine alınır. Ayrılan orta şurup son şeker pişirimine gönderilir

Son Şeker Lapası Pişirimi Ve Soğutma Kristalizasyonu

Orta şekerin şurupları son şeker pişirim aparatına alınır. Kristal ve orta şeker pişiriminde olduğu gibi aynı işlemler uygulanır Son lapa pişirimi için 4. Buharlaştırıcı şerbet buharı kullanılır pişirim sonucu elde edilen ürüne son şeker lapası denir.son şeker refrijerantlarına indirilen lapa 25-35 saat soğutularak şurup fazında ki küçük kristallerin olgunlaşması sağlanır .

Son şeker sürekli santrifüjleri

Sürekli çalışan bu santrifüjlere gelen son şeker lapasında ki şeker ve şurup birbirinden ayrılır. Ayrılan son şeker afine eritme teknesine alınır. Ayrılan şuruba melas denir. Bu şurupta hala %50 oranında şeker vardır. Ancak, bu şekeri kazanmak için tekrar pişirim yapmak ekonomik değildir. Melas etil alkol, maya, sitrik asit üretiminde ve yem sanayiinde kullanılan bir yan üründür. Afine eritme teknesine alınan şekerin üzerine orta şeker şurubu katılarak afine lapa elde edilir. Bu lapa afine santrifüjüne gönderilir. Afine santrifüjden ayrılan şeker standart eritme teknesine alınır. Şurubu safiyetine göre orta şeker ya da son şeker pişiriminde kullanılır.

 
05
Enerji Üretimi ve Diğer Yan Tesisler

Kireç Ocağı Ve Kireç Üretimi

Arıtımda kullanılan kireç ve karbondioksit gazı fabrika sahasındaki kireç ocaklarında üretilir. Dikey bir silindir şeklinde olan kireç ocağına üstten kireç taşı ve kok karışımı verilir. Ocak içinde yanan kok, kireç taşını        1000-1100 Cº de parçalayarak, kireç ve karbondiokside ayrışmasını sağlar. Kireç su ile söndürülerek, şerbet arıtımında kullanılmak üzere, kireç sütü hazırlanır. Ocağın üst bölümünden çekilen CO2 ise arıtımda kullanılan kirecin fazlasının çöktürülmesinde kullanılır.

Buhar Kazanları

Şeker üretim prosesinde kullanılan ısı ve elektrik enerjisi fabrika içerisinde yer alan kazan ve türbin dairesinden oluşan tesislerden elde edilir. Şeker fabrikalarında yüksek basınçlı kızgın buhar üreten kazanlar kullanılmaktadır. Fabrikanın pancar işleme kapasitesine göre kazan özellikleri belirlenir. Kazanlarda yakıt olarak kömür, l ve doğal gaz kullanılmaktadır. . Kazanlardan elde edilen yüksek basınçtaki buhar türbinden geçirilerek fabrikanın kullanacağı elektrik enerjisi elde edilir.

Buhar Türbinleri

Şeker fabrikalarımızda üretim teknolojisi gereği hiç durmadan (nonstop) çalışılması zorunluluğundan dolayı kullanılan tüm elektrik enerjisi, buhar kazanlarından elde edilen 30 bar ve 380 Cº – 400 Cº deki sağlam buharla çalışan buhar türbinlerine bağlı 1800 KW’lık 3 adet jeneratörlerden elde edilir. Elektrik enerjisinde kullanılan sağlam buhar daha sonra retür (çürük) buharlaştırıcılara gönderilir.

06
Atık Su Arıtım Tesisi

Atık Su Arıtım Tesisi

Atık Su Arıtım Tesisi

Atık su arıtma tesisi ile her alanda olduğu gibi çevre dostu olmaya ve kalmaya devam edilmektedir. Pancar yüzdürülmesinde ve yıkanmasında kullanılan su Anaerobik ve aerobik ortamda çevre mevzuatı gerekleri yerine getirilerek arıtılmakta ve tekrar pancar yüzdürülmesinde ve yıkanmasında kullanılmaktadır. Bu sayede doğal su kaynaklarının tüketilmesi minimize edilmektedir. Ayrıca arıtılmış bu su tarımsal sulamada da kullanılmaktadır. Tesisimizde Saatlik ortalama 150  atık su arıtılmaktadır.

 
07
Üretim Şeması

Üretim Şeması

 Üretim şemasını görüntülemek için buraya tıklayın.