
Türkiye’nin önde gelen şeker üreticilerinden Sukkar Şeker, finansman enstrümanlarını çeşitlendirmek amacıyla önemli bir adım attı. Şirket, Kuveyt Türk Yatırım aracılığı ile 7 Mart 2025 tarihinde 3 ay vadeli, yüzde 43 getiri oranıyla 300 milyon TL tutarındaki ilk kira sertifikası (sukuk) ihracını başarıyla tamamladı.
Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından 1956 yılında hizmete açılan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları, Sukkar Şeker çatısı altında yapılan modernizasyon yatırımlarıyla üretim kapasitelerini artırdı. Son 5 yılda gerçekleştirilen 350 milyon TL’lik yatırımla fabrikaların toplam işleme kapasitesi 6.500 tona çıkarıldı. Erzincan fabrikasının kapasitesi 1.800 tondan 2.200 tona, Erzurum fabrikasının kapasitesi ise 3.200 tondan 4.300 tona yükseltildi.
Türkiye'nin şeker ihtiyacına önemli bir katkı sunan Sukkar Şeker, yaklaşık 4.000 çiftçiyle birlikte 130.000 dönüm tarlada pancar ekimi gerçekleştirerek yıllık 650 bin ton şekerpancarı hasadı yapıyor. Şirket, 1.500 dönüm arazi ve 116 dönüm kapalı alanda 2024 yılında 91.000 ton kristal şeker üretimi gerçekleştirdi. Aynı zamanda, büyük bölümü fabrika bölgelerinden olmak üzere daimi 400 geçici 600 olmak üzere toplamda 1.000 kişiye istihdam sağlıyor. Sukkar Şeker, elde edilen fonu tedarik süreçlerini güçlendirmek ve revizyon yatırımlarını tamamlamak için kullanacak. Tamamen katılım finans ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilen sukuk ihracı, şirketin alternatif finansman kaynaklarını çeşitlendirme ve finansal sürekliliğini sağlama vizyonunu destekliyor. Sukkar Şeker Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Demir, “Şirket olarak finansal enstrümanlarımızı çeşitlendirerek büyümemizi sürdürüyoruz. Yatırımcılarımızın sukuk ihracımıza gösterdiği yoğun ilgiden büyük memnuniyet duyuyoruz. Sektörümüzde farklı finansman modeller geliştirmeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu. Sukkar Şeker, sukuk ihracıyla birlikte şeker sanayisinde öncülük ederken, yerli üretimi desteklemeye ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını güçlendirmeye de devam edecek.